header

Chemotherapie

Chemotherapie

  • Veel soorten chemotherapie geven volledige haaruitval. Er zijn verschillende opties om hiermee om te gaan. Denk hierbij aan een pruik of mutsjes. Je kunt ook bij jouw oncoloog informeren of hoofdhuidkoeling tot de mogelijkheden behoort. Hoofdhuidkoeling is een behandeling die ervoor kan zorgen dat je jouw haren blijft behouden. Laat je goed voorlichten en neem de tijd voordat je een beslissing neemt.
  • Ga voordat je een pruik aanschaft eens goed terug naar jezelf. Waar voel je jezelf het prettigst bij? Hoe staan jouw naasten hierin? Praat er eens over met anderen die ook een chemokuur hebben gehad. Schaf pas een pruik aan wanneer je daadwerkelijk weet dat je deze gaat dragen. Bij het aanmeten van een pruik hoef je nog geen definitieve keuze te maken.
  • Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden in mutsjes, sjaals en hoeden die ook geschikt zijn als haarbedekking.
  • Accepteer dat je de eerste dagen/week na de chemo beroerd bent. Geef eraan toe en besef je dat er weer betere dagen komen. Er is geen draaiboek hoe je je gaat voelen en wanneer, dit kan voor velen anders zijn.
  • Je kunt ervoor kiezen om je klachten de eerste dagen/week na de kuur op te schrijven en deze bespreekbaar te maken met je arts. Vaak weet je dat niet meer precies bij een volgend contact met je arts of verpleegkundige. Wie weet hebben ze hier een oplossing voor en loop je onnodig met vervelende klachten rond. Hoe klein of groot ze ook zijn.
  • Medical taping kan misselijkheid voorkomen. Informeer in jouw ziekenhuis of dit bij jouw ziekenhuis tot de mogelijkheden behoort. Behoort dit niet tot de mogelijkheden? Er zijn therapeuten die dit in hun praktijk aanbieden.
  • Wanneer het aanprikken van het infuus lastig gaat, informeer dan naar de mogelijkheden tot handmassage of warmte-packing. Dit kan het aanprikken aangenamer maken.
  • Is het aanprikken voor jou ondoenlijk? Vraag dan naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een Port-a-cath of PICC-lijn.