header

Na de behandelingen

Na de behandelingen

 • Na de behandeling wordt veel van je gevraagd. Je moet met de gevolgen van de ziekte leren leven, bijvoorbeeld met langdurige onzekerheid door angst voor terugkeer van de kanker. Deze angst is niet prettig, maar heeft ook positieve kanten. Angst kan er ook voor zorgen dat je alert blijft op klachten, je gezond(er) blijft/gaat leven en het kan je motiveren om naar de medische controles te gaan.
 • De angst is per persoon verschillend en er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Schakel hulp in wanneer je klachten ondervindt of wanneer je de klachten van deze angst niet aankunt. Het is niet vreemd en je bent niet de enige hierin! Ook niet wanneer deze angst pas enkele jaren na de behandelingen ontstaat.
 • Alle behandelingen hebben gevolgen. Gevolgen op korte-, maar ook op de langere termijn. Denk hierbij aan vermoeidheid, energieverlies en concentratie- en geheugenproblemen.
 • Er zijn verschillende revalidatietherapieën waar je aan deel kunt nemen. Er worden vele mogelijkheden geboden. Ook hiervoor geldt: jij bepaalt wat er bij jou past. Ga je een proces in wat niet bij jou past, dan kan het zeker averechts werken.
  Vier disciplines waar je aan kunt denken zijn:
  • Fysiotherapie: lichamelijke klachten als gevolg van (de behandeling van) kanker, revalidatie en re-integratie, oedeembehandeling.
  • Psychologie: hoe ga je om met je ziekte/beperking in je huidige leven?
  • Diëtiste: voedingsproblemen, gewichtsverlies, smaakverandering, stoelgang/buikklachten.
  • Ergotherapie: advies/begeleiding bij terugkeren naar werk, advies bij praktische problemen voor hulpmiddelen en aanpassingen, advies/begeleiding bij omgang met vermoeidheid.
 • Uiteraard zijn er ook goede lotgenotencontactgroepen, inloophuizen et cetera waar je met vragen en voor hulp terechtkunt.
 • Na een intensieve periode van behandelingen is het de vraag of en hoe je weer aan het werk kunt. Door bijwerkingen van deze behandelingen kan werken lastig worden. Je toekomstperspectief en je fysieke- en mentale gesteldheid is hier van belang. Voel je hierin niet uniek. Het is een algemeen bekend probleem dat je bepaalde klachten kunt blijven houden na de behandelingen.
 • Er zijn klachten die tijdens het werk kunnen optreden en het uitvoeren van je werk kunnen belemmeren. Zorg ervoor dat je deze klachten helder voor ogen hebt, dat je weer een redelijke conditie hebt en dat je je mentaal sterk genoeg vindt. Maak dit ten allen tijde bespreekbaar bij je werkgever.
 • Vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van een te laag HB-gehalte of een te langzaam werkende schildklier. Vraag je arts of dit de oorzaak kan zijn van de vermoeidheid. Cognitieve gedragstherapie kan een oplossing zijn wanneer je twee jaar na de behandelingen nog last hebt van extreme vermoeidheid.
 • Je werkgever kan meedenken over aanpassingen op jouw werk wanneer er nog fysieke beperkingen zijn. Denk hierbij aan aangepast meubilair. Ook wanneer er nog sprake is van vermoeidheid kan dit. Denk dan aan flexibele pauzetijden. Wanneer er nog cognitieve problemen zijn, kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan een rustiger werkplek.
 • Probeer zo concreet mogelijk in kaart te brengen wat je precies nodig hebt en waar je dat kunt krijgen, hoeveel het kost en wie het gaat betalen. Verwijs jouw werkgever eventueel door naar het UWV of de bedrijfsarts. Informeer bij het UWV naar de re-integratievoorzieningen die je kunt aanvragen.
 • Na de behandelingen is er een vast protocol van controlebezoeken. Heb je twijfels? Je hoeft niet te wachten tot het volgende controlebezoek. Je kunt beter een keer te veel contact met je arts opnemen dan een keer te weinig.
 • Bij hormoongevoelige tumoren wordt er meestal een hormoontherapie voorgeschreven. Dit gaat volgens een vast protocol, maar hierin heb je zeker ook een keuze. Bekijk wat de hormoontherapie in jouw geval zal betekenen voor de toekomst, vaak wordt dit procentueel aangegeven. Er zijn op dit moment veel onderzoeken gaande rondom hormoontherapie en de ontwikkelingen hierin volgen elkaar rap op. Het slikken van hormoonpillen moet zeker niet onderschat worden. Er wordt vaak makkelijk over gedaan, maar het kan een hele impact hebben op je dagelijks leven. Maak het bespreekbaar met je arts, je naasten en eventueel lotgenoten.