header

Niet meer te genezen

Niet meer te genezen

 • Te horen krijgen dat je niet meer te genezen bent, hakt erin. Heftige emoties komen tevoorschijn. Bij jou en bij jouw naasten. Weten waar je aan toe bent en wat je te wachten staat, is erg belangrijk. Bespreek dit dan ook met je arts.
 • Het kan ook zijn dat de wetenschap dat je niet meer beter wordt, je een soort rust geeft. Ook dit gevoel mag er zijn, schaam je er niet voor. Hierin sta je zeker niet alleen! Al zullen jouw naasten dit gevoel minder goed begrijpen.
 • Laat jouw arts natrekken of er ergens onderzoeken lopen, die jouw extra tijd kunnen geven. Blijf ook niet rondlopen met de vraag of er in het buitenland behandeling mogelijk is. Maak het bespreekbaar.
 • Op het gebied van alternatieve geneeswijze zijn er ook mogelijkheden die wel of niet iets doen. Een alternatieve geneeswijze is meestal niet wetenschappelijk bewezen, maar dat wil niet zeggen dat het jou niet zou kunnen helpen. Maak het bespreekbaar met je arts en vraag of dit kan in combinatie met jouw behandelingen. Maar ook hierin heb jij de regie en bepaal jij of het wel of niet bij je past.
 • In deze fase is het belangrijk om zoveel mogelijk vast te leggen. Denk hierbij aan: testament, foto’s met partner/gezin/naasten en jouw wensen ten aanzien van de afscheidsdienst.
 • Het maken van je eigen afscheidsdraaiboek kan jouw rust geven en kan zorgen voor afleiding. Je kunt vooraf al veel regelen en bespreekbaar maken. Jouw naasten zullen het fijn vinden om jouw afscheid vorm te geven, zoals jij het gewild zou hebben. Ook al is het moeilijk om ermee bezig te zijn en jouw wensen te bespreken, terwijl jij er nog bent. Voor je nabestaanden is het erg belangrijk dat ze met een ‘goed’ gevoel terug kunnen kijken naar een afscheid. Een ‘goed’ afscheid zal helpen in het rouwproces. Het kan heel fijn zijn om het verdriet samen uit te spreken en te delen.
 • Voor de nabestaanden kan het mooi zijn om een brief van jou te ontvangen. Hierin kun je zeggen wat ze voor jou betekend hebben en wat jij ze voor de toekomst wenst. Je kunt deze brief voor jouw overlijden geven en/of voorlezen, maar je kunt deze ook inspreken/op laten nemen. Een soort videoboodschap.
 • Voor jouw (klein)kinderen kan het waardevol zijn om een herinneringskist te maken. Een kist waarin spullen zitten:
  • Die voor jou betekenis hebben (bijvoorbeeld: sieraden, knuffel van vroeger, poëziealbum)
  • Die aan jou doen denken (bijvoorbeeld: haarlokje, parfum, lievelingsmuziek)
  • Voor bij die speciale gelegenheden die jij nog zo graag had meebeleefd (bijvoorbeeld: cadeautje voor het behalen diploma/rijbewijs, cadeautje eerste kleinkind)
 • Je kunt zelf zo creatief mogelijk zijn om deze kist te vullen. Ook brieven voor later zijn een idee om in de kist te stoppen. De herinneringskist kun je persoonlijk maken door deze te (laten) beschilderen.
 • Vergeet niet om tijdig een vingerafdruk te maken. Nabestaanden zouden er dan te zijner tijd een sieraad van kunnen laten maken. Je kunt deze maken met inkt, maar ook digitaal.
 • Bij een levenseinde komt vaak ook de vraag om de hoek kijken, hoe het bij jou zal verlopen. Het is goed om na te denken hoe ver je hierin wil gaan en wat je geregeld wil hebben. Doe dat wel als je nog voor 100% wilsbekwaam bent. Er zijn vele mogelijkheden om je te laten begeleiden in jouw levenseinde. Doodgaan kan vaak beangstigend zijn, maak dat bespreekbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor palliatieve sedatie of euthanasie. Je arts is niet verplicht om hierin je wensen in te willigen, daarom is het verstandig om ruim vóór het proces met hem of haar hierover in gesprek te gaan. Geeft je arts aan hierin niet mee te kunnen werken, dan kun je samen naar een andere arts zoeken. De NVVE (Nederlandse Vereniging Voor Euthanasie) kan jullie hier verder in voorlichten. Er is veel informatie te vinden op hun site en ze hebben diverse standaardformulieren beschikbaar die je kunt gaan gebruiken. Heb je al eens nagedacht of je wel gereanimeerd zou willen worden? Ook dat moet goed geregistreerd staan. Kortom ook hierin heb je keuzes en moet je vooral je eigen gevoel volgen. Het is voor velen een moeilijk onderwerp, maar tegenwoordig heel goed bespreekbaar met je arts.
 • Maak ook bespreekbaar waar je je laatste levensdagen door zou willen brengen. Wil je en kan het bij je thuis of is bijvoorbeeld een hospice een optie? Ook dit kun je met je naasten bespreken. Hoe willen jij en zij dat dit zal gaan verlopen?