header

Tips voor vlak na de diagnose

Tips, vlak na de diagnose

 • Houd je omgeving op de hoogte door middel van appjes, mail, blogs of iets dergelijks. Kies je voor berichten via WhatsApp? Let er dan op dat je voor een ‘verzendlijst ’kiest en niet voor een groepsapp. Zo worden alle berichten persoonlijk verstuurd, komen berichten gelijktijdig bij iedereen binnen en de reacties krijg alleen jij te zien.
 • In het ziekenhuis krijg je hulp en tips aangeboden. Deze mag je accepteren, maar het hoeft niet. Jij bepaalt de snelheid en de route. Je behoudt je eigen regie.
 • Zorg dat je belangrijke telefoonnummers in je telefoon opslaat en/of bij de hand hebt. Bij twijfel: bel liever één keer te veel dan één keer te weinig! Dus schroom niet om te bellen. In het weekend hoor je als kankerpatiënt thuis op de SEH. Bel daarom niet naar de Huisartsenpost. Doordeweeks kun je bellen naar de oncologie-afdeling.
 • Doe wat goed voelt. Wil je meer informatie over de ziekte, over de behandelingen of over andere relevante zaken? Vraag het na in het ziekenhuis of zoek informatie op internet. Heb je behoefte aan gesprekken met lotgenoten? Zoek ze op in het ziekenhuis of op internetforums. Let er dan wel op dat dit enorm ingrijpend kan zijn en vergeet niet dat elke soort kanker anders is. Jouw borstkanker is niet de borstkanker van een ander. Jouw situatie is nooit hetzelfde als van een lotgenoot. Weeg dit van tevoren goed af! Vragen stellen via deze website van Pinkmama kan ook. Hebben wij niet meteen het antwoord, dan gaan we op zoek naar een antwoord voor jou. Zo verdwaal je niet in de diverse internetsites en forums, wat veel onrust kán veroorzaken.
 • Vraag een machtiging reiskostendeclaratie aan bij je zorgverzekeraar. Houd hiervoor jouw afspraken en kilometers goed bij.
 • Parkeerbonnetjes en alle andere kosten die niet vergoed worden, moet je bewaren. Deze kun je indienen bij de aangifte inkomstenbelasting (IB-aangifte). Wie weet krijg je nog wat terug.
 • Bepaalde behandelingen kunnen voor problemen zorgen bij de vruchtbaarheid. Bij sommige vrouwen herstelt zich dit weer. Bij anderen is het blijvend. Bespreek dit onderwerp voorafgaand aan de behandelingen met jouw arts. Wanneer er nog een kinderwens is, kan de arts je doorverwijzen naar een gynaecoloog.
 • Of en hoe je kunt blijven werken is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere welk werk je uitvoert, het aantal uren, de combinatie met je privéleven en niet geheel onbelangrijk hoe jij je voelt en of de frequentie van de behandeling het toelaat. Werk kan je houvast en afleiding geven en het zorgt uiteraard voor een inkomen. Voel je vooral niet schuldig als werken geen optie is. Jij bent niet de enige. De behandelingen van borstkanker vergen veel van jezelf en dat is niet te onderschatten. Maak goede afspraken hierover met je werkgever.
 • Na de eerste ziekmelding gaat de Wet Verbetering Poortwachter in. Deze wet schrijft jou precies voor wie wat wanneer bij jou moet doen wanneer je niet kunt werken wegens de ziekte. Ga hiervoor in gesprek met je werkgever. Deze kan je precies vertellen wat dit betekent voor jou. Deze gesprekken hoef je niet alleen te doen en je kunt jouw werkgever ook verzoeken om aan huis te komen. Je bent wettelijk verplicht een casemanager te kiezen die de voortgang van jouw re-integratie in de gaten houdt. Dit is vaak iemand binnen de organisatie. Jij bepaalt wie dit is!
 • Het kan handig zijn om een logboek bij te houden waar je in opschrijft wie je wanneer hebt gesproken, wat je beleeft en hoe je je voelt. Bij langdurig ziekteverzuim is dit soms nodig om aan te tonen wat je gedaan hebt om beter te worden.
 • Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, kom je in een andere situatie terecht. Afhankelijk of je wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Ga dit na en meld je (deels) ziek bij de verzekeraar. Informeer klanten en zorg eventueel voor vervanging. Kom je hierdoor in financieel zwaar weer maak dit bespreekbaar, er zijn misschien oplossingen die bij jouw situatie passen.