Tips voor vlak na de diagnose

Tips, vlak na de diagnose

  • Houd je omgeving op de hoogte door middel van appjes, mail, blogs of iets dergelijks. Kies je voor berichten via WhatsApp? Let er dan op dat je voor een ‘verzendlijst ’kiest en niet voor een groepsapp. Zo worden alle berichten persoonlijk verstuurd, komen berichten gelijktijdig bij iedereen binnen en de reacties krijg alleen jij te zien.
  • In het ziekenhuis krijg je hulp en tips aangeboden. Deze mag je accepteren, maar het hoeft niet. Jij bepaalt de snelheid en de route. Je behoudt je eigen regie.
  • Zorg dat je belangrijke telefoonnummers in je telefoon opslaat en/of bij de hand hebt. Bij twijfel: bel liever één keer te veel dan één keer te weinig! Dus schroom niet om te bellen. In het weekend hoor je als kankerpatiënt thuis op de SEH. Bel daarom niet naar de Huisartsenpost. Doordeweeks kun je bellen naar de oncologie-afdeling.
  • Doe wat goed voelt. Wil je meer informatie over de ziekte, over de behandelingen of over andere relevante zaken? Vraag het na in het ziekenhuis of zoek informatie op internet. Heb je behoefte aan gesprekken met lotgenoten? Zoek ze op in het ziekenhuis of op internetforums. Let er dan wel op dat dit enorm ingrijpend kan zijn en vergeet niet dat elke soort kanker anders is. Jouw borstkanker is niet de borstkanker van een ander. Jouw situatie is nooit hetzelfde als van een lotgenoot. Weeg dit van tevoren goed af! Vragen stellen via deze website van Pinkmama kan ook. Hebben wij niet meteen het antwoord, dan gaan we op zoek naar een antwoord voor jou. Zo verdwaal je niet in de diverse internetsites en forums, wat veel onrust kán veroorzaken.

Voor meer tips kun je de notebook bestellen.